Denna vecka har 2,8 miljoner svenskar fått skatteåterbäring för en summa på 26 miljarder kronor. Pengarna kan vara ett efterlängtat tillskott i vardagsekonomin för vissa, andra kanske planerar att använda dem senare i höst till en efterlängtad resa och några kanske väljer att fylla på sitt långsiktiga sparande. Fick du en större summa pengar kanske du funderar på vad som är att göra med dina pengar? Här kommer några förslag.

Skaffa dig en buffert

Bufferten är krockkudden i din ekonomi och något alla bör ha. Bufferten ska hjälpa dig att klara av oväntade händelser såsom inkomstbortfall vid sjukdom eller  arbetslöshet eller när du helt plötsligt står med en trasig frys. Även du med stora inkomster behöver en buffert, speciellt om dina fasta utgifter är höga. En ojämn inkomst gör din ekonomi extra känslig för plötsliga kostnader. Storleken på bufferten beror på hur många ni är i hushållet, om ni äger ett hus eller hyr, har ni bil eller andra lån. Har du ingen buffert är det detta du ska satsa på. Bufferten ska du givetvis ha på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag. Det ger ingen avkastning men det finns ingen risk att de minskar drastiskt i en av börsens svängningar. En trygghet för dig när du behöver pengarna allra mest.

Bli fri från dina lån

Väljer du att använda återbäringen till att betala av dina lån slår du två flugor i en smäll. Genom att betala av dina lån får du mer pengar över varje månad till att göra annat, du sänker även den totala räntekostnaden och stärker uthålligheten i din ekonomi. Dina marginaler i vardagen ökar och kanske kan du unna dig en guldkant då och då. Har du flera lån är det smartast att börja med lånet som du just nu har högst ränta och avgifter på, det är ditt dyraste lån. Men blir inte för ivrig. Om du endast har studielån kan du gott låta dem vänta till sist och se över andra ändamål. Räntan på studielånet är endast 0,05 procent vilket är 50 kr per år för varje 100 000 kr du har i lån. Då tjänar du på att lägga in pengarna på ett sparkonto med lite ränta.

Betala in till dig själv

Att amortera på din bostad är också en bra investering. Du betalar ju egentligen in till dig själv. Du betalar mindre ränta när lånet sjunker och du blir mindre känslig för räntehöjningar. Lyckas du få ner belåningsgraden under 70 procent kan du halvera dina kommande månadsamorteringar. Även om du ur ett investeringsperspektiv får bättre avkastning för dessa pengar på börsen, sänker du sårbarheten i din ekonomi som helhet.

Se pengarna växa

Kan pengarna vara startskottet på ett långsiktigt sparande? Återbäringen kan växa till mycket mer om du låter pengarna växa på börsen genom ränta på ränta effekten. Kanske drömmer du om en motorcykel, att flytta utomlands som pensionär eller spara till barnen. Sätt tydliga mål både för motivationens skull och för att kunna välja vilken typ av sparande som passar bäst. Kom ihåg att börsen kan gå upp och ner även om det historiskt och över tid har gett en avkastning på 7-8% per år. Behöver du pengarna i närtid är de bättre att ha dom på ett vanligt sparkonto. Siktar du på en längre sparhorisont och är flexibel med uttagsdatumet mår dina pengar oftast bra på börsen. Har du fått en mindre summa i återbäring kan du använda det som din första insättning och därefter fortsätta med mindre insättningar under hela året till exempel i samband med lön.

Gotta dig!

Att samla på pengar för sakens skull gör få av oss lyckliga.  Glöm därför inte bort att njuta av dina pengar om du har möjlighet. Det finns faktiskt människor som mår dåligt när de använder sina egna pengar för något det inte absolut behöver. Vanan av att vara klok och förståndig med sina pengar har tagit över helt. Även om du väljer något av ovan tre förslag så är det inte fel att använda lite av pengarna till något speciellt. Är din ekonomi redan stark och trygg eller på väg dit, kan återbäringen ge dig möjlighet att förverkliga en liten dröm idag. Om du använder pengarna för att återse en vän senare i år  eller vill lägga pengarna på att köpa enhund, eller kanske ett par nya löparskor, det bestämmer bara du.