Ett högt UC-Score kan ge dig bättre förutsättningar att förhandla med banken. Men vad påverkar egentligen ditt UC-Score? Kreddy listar de vanligaste frågorna och svaren kring kreditvärdighet, riskprognos, kreditbetyg, kreditupplysning och UC-Score.
Kreditvärdighet kan kännas komplicerat med alla olika begrepp och faktorer att hålla koll på. Många vet att en hög kreditvärdighet kan ge bättre lånevillkor och en starkare förhandlingsposition gentemot banken – men vilka faktorer är det som egentligen påverkar vilken ränta och lånevillkor man kan få? Och vad betyder UC-Score eller riskprognosen i en kreditupplysning?
För att göra det enklare har Kreddy samlat svaren på de vanligaste frågorna kring kreditvärdighet, kreditbetyg, kreditupplysning, riskprognos för privatpersoner och UC-Score på ett och samma ställe så att du kan få bättre koll på vad som påverkar din ekonomi.
När tas en kreditupplysning?
När du ansöker om ett lån eller en kredit tas vanligtvis en kreditupplysning från UC. Utöver UC kan även vissa banker hämta kreditupplysningar från andra källor, men dessa påverkar inte ditt betyg hos UC. Kreditupplysningen ligger sedan kvar i 12 månader innan den tas bort.
Tänk på att många kreditupplysningar via UC inom kort tid kan försämra din kreditvärdighet. När du ansöker hos Lendo tas endast en kreditupplysning via UC i samband med en låneansökan, trots att du kan få låneerbjudanden från upp till 40 långivare och banker.
Vad är UC-Score för något och hur påverkar det mig?
UC-Score mäts på en skala från 1 till 999, där 999 är den högsta möjliga poängen och 1 den lägsta, och baseras på din riskprognos från UC. Ett högt UC-Score indikerar god kreditvärdighet, medan ett lågt poäng tyder på en sämre kreditvärdighet.

Påverkar mitt UC-Score min kreditvärdighet?
UC-Score i sig har ingen direkt inverkan på din kreditvärdighet, utan fungerar snarare enbart som en återspegling av din riskprognos hos UC. Däremot används din riskprognos hos UC av banker och långivare för att bedöma din kreditvärdighet. UC-Score kan därför ses som en bra indikation på kreditvärdighet, men det är själva riskprognosen som har betydelse för vilka lånevillkor och räntor du kan få.
Vad är riskprognos för privatpersoner för något?
UC:s riskprognos för privatpersoner är en beräkning som bedömer risken för att en privatperson får en betalningsanmärkning inom 12 månader. Riskprognosen används av många banker och långivare som en del av kreditbedömningen i samband med en låneansökning, och kan därför påverka vilka räntor och lånevillkor du kan få på ditt lån.
UC:s riskprognos anges på en skala från 0,1 till 99,9 och siffran syns ofta i samband med en kreditupplysning. Till skillnad från UC-Score, där ett högt värde betyder god kreditvärdighet, innebär en låg siffra på riskprognosen en låg risk för en betalningsanmärkning inom 12 månader. En riskprognos på 99,9 motsvarar således högsta möjliga risk, medan 0,1 visar på lägsta möjliga risk och hög kreditvärdighet.
Kan jag se mitt kreditbetyg någonstans?
För att få bättre koll på ditt kreditbetyg kan du använda appen Kreddy, som finns att ladda ner på App Store och Google Play eller här på Kreddy.se. Där kan du enkelt se alla dina lån och krediter, samt ditt kreditbetyg från UC utan att det påverkar din kreditvärdighet. Kreddy är dessutom helt kostnadsfritt att använda, och du behöver inte ha ansökt om lån via Lendo för att kunna använda Kreddy.
I appen kan du också jämföra ditt kreditbetyg mot andra, se din förväntade bolåneränta och få smarta tips på hur du förbättrar din privatekonomi och kreditvärdighet.
Vilka variabler baseras UC-Score på?
UC-Score grundas på din UC-riskprognos, som baseras på information från din kreditupplysning och information från olika myndigheter och register. Det handlar bland annat om information över betalningsanmärkningar, eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden, befintliga lån och krediter, antalet kreditupplysningar som registrerats på dig de senaste 12 månaderna, samt taxeringsinformation och personliga uppgifter.
Kan jag förbättra min riskprognos?
Ja. UC uppdaterar din riskprognos regelbundet, och genom att stärka din privatekonomi kan du också förbättra din riskprognos. Det kan handla om att minska antalet lån och krediter du har, undvika betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden, samt hålla nere antalet kreditupplysningar på ditt namn.
Ett sätt att bidra till en förbättrad riskprognos är att samla dina mindre lån i ett och samma samlingslån och att samtidigt säga upp kreditkort som du inte längre använder.
Även faktorer som inkomstutveckling, civilstånd och hur du använder dina nuvarande krediter kan påverka din riskprognos. Du kan däremot inte påverka din riskprognos själv genom att kontakta UC, Lendo eller någon annan aktör, då UCs riskprognos är helt objektiv och uppdateras automatiskt när ny information inkommer till olika databaser.