Att handla på kredit brukar inte vara något ekonomer rekommenderar men det finns tillfällen ett kreditkort kan vara ett smart alternativ och därmed ha en del fördelar. Därför har vi samlat våra bästa tips för dig som betalar med kreditkort eller som funderar att skaffa ett.

Generellt kan man säga att kreditkort är en perfekt betalmetod om du betalar tillbaka hela ditt köp i tid. Det görs alltid en kreditupplysning när du ansöker om ett kreditkort, först efter det får du veta hur mycket som du kan utnyttja, det kallas för limit. När du betalar med ett kreditkort betalas dina inköp i förväg av kreditgivaren (banken) till betalningsmottagaren (affären, researrangören, streamingtjänsten osv). Därefter får du en samlad räkning över alla dina inköp under en viss period.

  • Med ett kreditkort samlar du alla köp och kan betala av dem i samband med lön i slutet av månaden och i många fall har du mellan 45 och 60 dagar på dig att betala utan att betala ränta.
  • Du betalar bara ränta för de pengar du faktiskt har använt under förutsättning att du inte betalar tillbaka hela summan innan förfallodatum. Har du en limit på 10 000 kronor men du har bara använt 1 000 kronor betalar du bara ränta på dessa 1 000 kronor.
  • Handlar du online kan ett kreditkort vara en extra trygghet. Dyker inte varan upp eller om varan är felaktig och näringsidkaren som du handlat av inte är behjälplig har du rätt att ställa samma krav på kreditgivaren (i de flesta fall banken) som på näringsidkaren du köpt produkten av.
  • Genom att ha ett separat kort som inte är kopplat till ditt lönekonto säkerställer du att ingen kommer åt hela ditt lönekonto med alla bekymmer det skulle kunna innebära under utredningstiden.
  • Betalar du resan med ett kreditkort ingår ofta en reseförsäkring med avbeställningsskydd och kompensation vid förseningar. Använder du kortet under resan slipper du växla och bära med dig mycket kontanter. Tänk på att om du väljer att ta ut pengar i lokal valuta från en uttagsautomat kostar det ofta pengar och kreditgivarens avgifter kan variera mycket. Det kan vara värt att jämföra innan resan.
  • Har du skött dina betalningar korrekt under några månader går det ofta att få en betalningsfri månad om du skulle behöva det. Under denna månad behöver du varken betala av på krediten eller ränta och andra avgifter, men räntan på skulden under denna månad läggs till på din skuld och ska betalas under kommande månader.
  • Många kreditkort är kopplade till någon form av bonussystem där du antingen kan få rabatter eller spara poäng för att göra köp.

Förlorar du kortet eller om någon annan gör obehöriga uttag

Du har ett ansvar över att skydda dina kortuppgifter, kod och själva kortet från stöld. Skulle någon använda ditt kort för ett köp är det du som ska bevisa att det inte är du som gjort uttaget eller köpet. Förlorar du kortet eller märker att någon annan gjort köp med det ska du spärra det direkt. Sen ska du reklamera uttagen till banken.

Högre ränta

Om du inte betalar för månadens inköp behöver du betala ränta för krediten. Räntan brukar ligga mellan 10–20 procent på det utnyttjade beloppet och är oftast mycket högre än om du hade lånat pengarna på banken. Om ditt kreditbelopp är högt och om du inte har möjlighet att betala in krediten kan det därför vara bättre att lösa krediten med ett vanligt lån.