Även om många kommer semestra på hemmaplan i sommar är det lätt hänt att ändrade rutiner får oss att glömma bort vanliga uppgifter som vi normalt har stenkoll på. För att slippa påminnelseavgifter, förseningsräntor eller inkassokrav tipsar vår sparekonom Sharon Lavie om olika strategier man kan anamma.
  • Ett enkelt sätt att få koll på räkningarna är att ha en lista i telefonen, på datorn eller på ett vanligt papper med alla räkningar som betalas varje månad. Hyra, el, kreditkort, a-kassa, telefon och försäkringar. Enkelt att ögna igenom och bocka av för att se till att man fått med allt.
  • Det kanske smidigaste och mest bekymmersfria sättet att betala räkningarna är att lägga in alla räkningar som är återkommande som antingen autogiro eller e-faktura i mobilbanken.
  • Ha en låda i köket, en mapp/pärm eller en fin korg där alla fysiska räkningar som kommer på posten läggs direkt. På så sätt är allt samlat och du slipper oroa dig för att någon räkning hamnat på villovägar.
  • Får du räkningar till tex Kivra eller till andra appar kan du ställa in en notis när en ny faktura har kommit. Alternativt lägger du in en egen återkommande påminnelse i kalendern där du specificerar vilka digitala brevlådor/appar du bör checka av.
  • Kom ihåg att pengarna ska vara på mottagarens konto på förfallodatumet och att det kan ta ett par dagar ibland för pengarna att överföras. För att vara säker på att du inte drabbas av förseningsavgifter kan det därför vara bra att betala räkningarna ett par dagar i förväg.
  • Skulle du ändå missa en räkning kan det vara värt att ringa upp företaget så snabbt som möjligt och berätta vad som hänt. Om detta är en enskild företeelse och du tidigare har skött dina betalningar felfritt finns det en god chans att de går med på att ta bort påminnelseavgiften och antingen ber dig att betala in räkningen på en gång eller flyttar fram förfallodatumet till nästa månadsskifte.