Blev det större utgifter än du hade tänkt dig under vintern? Vi på Kreddy har sammanställt fem enkla råd för att städa upp din ekonomi inför våren och få dina pengar att räcka längre.

I takt med att solen (snart, förhoppningsvis) värmer oss och dagarna blir längre är det också ett utmärkt tillfälle att ordna upp din ekonomi. Efter en lång och mörk vinter kan det hända att du har dragit på dig utgifter som inte längre är rimliga. Kanske tog du ett dyrt smålån för att finansiera en vinterresa eller prenumererade på streamingtjänster som du inte längre nyttjar. Genom att vårstäda din ekonomi och inte bara uteplatsen eller balkongen kan du upptäcka överflödiga kostnader och snabbt rensa bort onödiga utgifter.

Fem tips för att vårstäda din ekonomi och få mer pengar över.

1. Byt och granska abonnemang och tjänster

Det är lätt att registrera sig för en tjänst eller ett abonnemang som sedan inte används så mycket. Gå igenom alla dina abonnemang, medlemskap och tjänster och fråga dig själv om du verkligen använder dem tillräckligt för att de ska vara värt kostnaden. Det gäller allt från digitala produkter och streamingtjänster till prenumerationer och gymkort.

När du ändå ser över det kan det vara värt att även titta på dina fasta kostnader. Jämför priser och villkor mellan olika aktörer, kan du få ett bättre erbjudande om du byter? Kanske kan du byta abonnemang till ett med mindre surf om du ändå mest är uppkopplad på wifi? Du ser lätt i mobilens inställningar hur mycket surf du har kvar varje månad. Genom att granska  och omförhandla alla abonnemang kan du spara hundratals till tusentals kronor varje månad. 

2. Sälj det som ligger hemma oanvänt

Genom att sälja de saker och kläder som du inte längre använder får du inte bara extra pengar i plånboken, utan även mer ordning och utrymme i hemmet. Gå igenom och sälj de kläder, möbler och utrustning som du inte längre behöver eller använder. Gå igenom vinden, förrådet och garderoberna och se om du har saker som bara samlar damm och inte längre används. Har du inte plockat fram något på två år lär du inte sakna det om du säljer det. 

Tack vare andrahandsmarknadsplatser som Blocket eller köp- och säljgrupper på sociala medier kan du enkelt göra dig av med oanvända saker och samtidigt få in extra pengar.

3. Köp inte nytt - laga 

Shoppingsuget kan bli extra starkt i vårsolen, men det kan vara värt att stå emot. Kan du när det är möjligt laga eller förnya gamla favoriter själv kan du slippa onödiga utgifter. Är du inte så händig själv behöver det inte bli så dyrt hos skräddaren eller skomakaren t.ex. när favoritjeansen fått hål. Du sparar inte bara pengar utan även på resurser som tär på miljön.

4. Gör en månadsbudget

Få kontroll över alla dina inkomster och utgifter. Passa på som ett steg i vårstädningen att 

skriva ned alla dina inkomster och utgifter och se var pengarna tar vägen. Då ser du enkelt, svart på vitt var de största utgifterna finns och var du kan minska kostnader snabbast och enklast. Sätt upp en månadsbudget som du försöker hålla dig till, i alla fall ett par månader och se hur dina marginaler växer. Glöm inte att inkludera sparande i din månadsbudget. 

5. Granska matkostnaderna

Att äta ute ofta blir snabbt dyrt, särskilt nu när matpriserna har ökat kraftigt. Genom att byta ut restaurangbesök mot att laga maten själv kan du snabbt spara pengar på matkostnaderna. Se till att handla kampanjvaror och frukt och grönsaker i säsong för att få matbudgeten att räcka ännu längre.

Bonustips:

Undvik också att ta nya lån eller krediter för att ha råd med konsumtion eller en resa. Räntan på snabblån eller kreditkort kan snabbt bli mycket hög. Har du flera mindre lån sen innan kan det löna sig att samla ihop dessa i ett enda större samlingslån. På så sätt kan du få bättre ränta och villkor - och en lägre månadskostnad. Men innan du gör det, ladda ner Kreddy-appen. 

Där kan du kostnadsfritt få en överblick över dina nuvarande lån och krediter, men även se hur din kreditvärdighet ser ut. Det tas ingen kreditupplysning när du använder dig av Kreddy, så din kreditvärdighet påverkas inte. Ta kontroll över din privatekonomi - med Kreddy!