Skatteverket förväntas detta år betala ut en rekordstor skatteåterbäring till det svenska folket på grund av ovanligt stora skatteavdrag. Totalt planerar Skatteverket att betala ut 47 miljarder kronor till nästan 5 miljoner svenskar inom de närmaste månaderna.

Schibstedägda Lendo har undersökt vad svenskar väljer att göra med sin skatteåterbäring.

Inom de kommande veckorna börjar Skatteverket betala ut årets skatteåterbäring till dem som förväntas få den och redan har lämnat in sin deklaration utan ändringar eller tillägg före den 3 april. Skatteverket meddelar att cirka 4,8 miljoner svenskar förväntas få skatteåterbäring i år utan att behöva göra några ändringar eller tillägg.

– Kom ihåg att kontrollera att dina uppgifter är korrekta och överväg om några ändringar eller tillägg behövs, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Genomsnittssumman att få tillbaka på skatteåterbäringen är över 10 000 kronor i år, men summan för många kan variera kraftigt beroende på vilka avdrag som görs. Kom ihåg att sista dagen att deklarera för i år är den 2 maj.

Det här gör svenskarna med sin skatteåterbäring

De flesta väljer att spara den. Enligt färska siffror från SBAB förväntar sig hela 56 procent av de tillfrågade att de kommer att spara sin skatteåterbäring, en tydlig ökning från förra årets 42 procent.

Även Nordea har undersökt vad svenskarna ska göra med skatteåterbäringen, där ligger investeringar och amorteringar som prioritet. 40 procent av de som var med i undersökningen uppger att de ska antingen investera, betala av lån och skulder eller att renovera hemma. En femtedel av de tillfrågade planerar att spendera skatteåterbäringen på resor, fritidsintressen eller på barnen. Ungefär 15 procent säger att de kommer att lägga skatteåterbäringen på vardagskonsumtion.

Vi ser liknande planer i Svea Bank och Kantar Sifos undersökning. Där uppgav över 50 procent av de tillfrågade att de skulle prioritera sparande om de fick en skatteåterbäring på 5000 kronor.

Om du tillhör den andel som planerar att använda skatteåterbäringen till att betala av äldre lån kan det vara värt att se över om det kan vara en tanke att se över om du kan samla alla mindre lån i ett större samlingslån. Om du ska göra det, se över din kreditscore på Kreddy för att se vilka förutsättningar du har för ett lån med bra villkor. 

Väljer du att samla dina mindre lån och krediter i ett enda kan det leda till lägre månadskostnader och en förbättrad kreditvärdighet. Är du nyfiken på hur din kreditvärdighet ser ut kan du ladda ner appen Kreddy (finns både på App Store och Google Play) kostnadsfritt och utan påverkan på ditt kreditbetyg.