Alla kan någon gång i livet hamna i en situation då man har svårt att betala en räkning. För att lösa denna situation är det viktigt att agera så snabbt som möjligt. Ju tidigare du gör något desto troligare är det att du kan behålla din kreditvärdighet och att du slipper betala dyra avgifter och förseningsräntor. Det finns som tur är flera lösningar beroende på hur svår situation du hamnat i.
  1. Om dina betalningssvårigheter beror på tillfälliga problem, tex att inkomsten denna månad blivit lägre pga sjukdom, vabb eller kortvarig arbetslöshet går det oftast att lösa problemet genom att kontakta företagen du ska betala till och be dem flytta fram förfallodatumet. Var försiktig med att be om att skjuta fram förfallodatumet för ofta, efter ett par gånger brukar det nämligen bli avsevärt svårare!
  2. Om du inte är säker på att din ekonomiska situation blir bättre nästa månad är det givetvis en dålig idé att skjuta fram alla räkningar. Risken är stor att är i samma situation då som nu och att de du är skyldig pengar börjar dra åt sig öronen. Det går ju inte att skjuta fram en betalning hur länge som helst. Se över dina skulder och krediter och se om du kan få ett samlingslån med låg ränta och på så sätt slippa många av avgifterna. Ett bra samlingslån sänker både dina avgifter och räntor så att du behöver betala tillbaka mindre varje månad. Lägg i vågskålen att det kan innebära att du får en längre återbetalningstid och att det blir dyrare i långa loppet, men löser det ditt problem så kan det ändå vara ett bra alternativ.
  3. Lyckas du inte få ett samlingslån kan du försöka förhandla dig till bättre villkor på de skulder du har idag. Kanske kan du få en avbetalningsplan där du betalar en mindre summa varje månad över en period? Eller kanske är de villiga att låta dig få amorteringsfritt under ett par månader då du bara betalar ränta? Det är viktigt att komma ihåg att dessa läsningar inte är bra i ängden och bara ska ses som en temporär lösning. Oavsett hur det går är det viktigt att du håller kontakten med dina kreditgivare över tiden. Det förbättrar dina möjligheter att hitta en lösning lite senare.
  4. Har du haft betalningssvårigheter under flera månader är det viktigt att se till att din situation inte förvärras genom att halka efter med fler räkningar. Se till att alltid prioritera hyra, hemförsäkring, barnomsorg, elräkningen och a-kassa. I detta läge kan det vara bra att ta kontakt med ett proffs - en budget- och skuldrådgivare. De finns i alla kommuner, är gratis och de har dessutom tystnadsplikt. Du kan hitta kontaktuppgifter på Hallå Konsument eller genom att ringa din kommuns växel. En budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig genom att gå igenom din ekonomi och tillsammans med dig jobba fram en avbetalningsplan som ni kan presentera för fordringsägarna. Det är ingen quick-fix, du kommer förmodligen behöva ändra en del av dina vanor och bli mer sparsam för att hamna på rätt köl igen.
  5. Ibland kräver en svår ekonomisk situation att man ändrar sin livsstil. Kan du öka inkomsterna eller minska utgifterna? Har du några tillgångar som du kan sälja? Behöver du ha bil? Det kanske är det nödvändigt att sälja huset eller bostadsrätten för att kunna starta på ny kula?
  6. Om du inte kan betala nu eller på flera års sikt, är det värt att undersöka om du kan bli beviljad skuldsanering. Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. Tanken är att du lever på existensminimum under några år och betalar allt överskott från dina inkomster på dina skulder, därefter är du skuldfri. Oftast rör det sig om en period på fem år.