Efter vårens kraftiga uppgång av diesel och bensinpriserna införde regeringen en tillfällig skattereduktion som sänkte priserna vid pump med cirka 1 kr och 30 öre. (Det är en sanning med viss modifikation eftersom konjunkturinstitutet presenterade nyligen en undersökning som visar bensinbolag därefter smyghöjde priserna och behöll en del av skattesänkningen för sig själva). Under tiden har råvarupriserna sjunkit vilket har gjort att fram tills för en vecka sedan var priserna nere på samma nivåer som i januari, dvs innan invasionen av Ukraina.

Den tillfälliga skattereduktionen löpte ut sista september och vi har nu sett att priserna åter stigit med ca 1,30 kr.

EU kommissionen lämnade i slutet av september ett besked om att godkänna Sveriges ansökan om att tillfälligt få slopa energiskatten under tre månader. Det öppnar upp möjligheter för den nya M ledda regeringen att förverkliga sitt vallöfte om sänkta bensin och dieselskatter. Effekten skulle bli tre kronor billigare bensin per liter och en krona billigare diesel per liter.

För att detta ska bli verklighet måste nu regeringen lägga fram förslaget för Riksdagen eftersom en slopad energiskatt kommer påverka budgeten med flera miljarder per månad. Ett sådant förslag skulle kunna få effekt redan inom ett par veckor.