Funderar du på om du kan påverka och förbättra din kreditvärdighet? Det kan du, genom att följa våra tips för en bättre kreditvärdighet och privatekonomi i bästa möjliga ordning. 

Kreditprövningar blir allt vanligare i vår vardag, där alltifrån hyresvärdar, olika abonnemang för mobil eller mobilköp, köp online och långivare (när du jämför lån till exempel) använder sig av kreditupplysningar för att bedöma vår ekonomiska situation och återbetalningsförmåga.

  1. Se över antal kreditupplysningar - För många kreditupplysningar tagna på kort tid kan signalera ekonomisk instabilitet och högre risk av en potentiell långivare. Ska du till exempel ansöka om lån och gör det på flera olika hemsidor tas en ny upplysning hos varje långivare. Det påverkar din kreditvärdighet negativt. Om du behöver ansöka om ett lån kan det vara värt att söka via en jämförelsetjänst, om du jämför lån via en sådan tas endast en kreditupplysning istället för ett flertal.  

  2. Ta reda på hur din kreditvärdighet ser ut - Har du koll på ditt kreditbetyg? Om en kreditupplysning tas på dig via UC, vad ser potentiella långivare då? Du kan till exempel ta en kreditupplysning på dig själv, ofta till en kostnad. Dessa upplysningar påverkar inte ditt kreditbetyg. Du kan även använda dig av vår kostnadsfria app Kreddy, för att se hur det ser ut med ditt kreditbetyg. Inga nya kreditupplysningar görs, vilket skyddar din kreditvärdighet.
       
  3. Samla lån - Har du flera lån, krediter och köp på avbetalning? Det kan påverka din kreditbedömning då det kan ses som en högre risk vad gäller din återbetalningsförmåga. Du kan förbättra din kreditvärdighet genom att exempelvis samla dina lån i ett större. Har du möjlighet är det bra om du kan betala av mindre skulder i en snabbare takt för att slippa den kostnaden och räntan.

  4. Undvik delbetalningar - använd ditt kort istället. Många handlar på faktura när de shoppar online då det ofta är förinställt i betalflödet, det man inte tänker på är att det kan leda till onödiga kreditupplysningar vid varje faktura och köp. Vill du undvika fler förfrågningar bör du välja att istället betala med ditt bankkort eller swish direkt.

  5. Betalningsanmärkningar - undvik. En betalningsanmärkning påverkar din kreditvärdighet negativt, och gör att det blir svårare med allt från lån till nya abonnemang eller hyreskontrakt. En anmärkning är synlig i tre år, om du kan, undvik att ansöka om nya lån eller krediter tills den är borta. Och var extra noga med att betala fakturor i tid för att undvika nya anmärkningar.

  6. Har du oanvända krediter? Avsluta dem. Oanvända krediter och köp på avbetalning (en sorts kredit) påverkar din kreditvärdighet negativt, se över vilka du kan avsluta för att förbättra ditt kreditbetyg.