Trots regn och ostadigt väder är sommaren här när som helst och för många innebär det semester inom de kommande veckorna och månaderna. För många av oss har utgifterna ökat och det kan vara tufft att få det att gå ihop - här har vi 5 tips för att du ska få mer pengar över till semestern. 

De flesta ligger på ungefär samma lön som de gjorde förra året inför semestern, samtidigt som många kostnader ökat. Mat, resor, hotell och restaurangbesök har blivit dyrare. 

Vi har tips på hur du genom att spara pengar på tråkiga saker och kostnader så att du kan få mer pengar över till semester och annat skoj istället. 

Matkostnader 

Matpriserna har gått åt ett håll sista åren - uppåt. Även om vi sett en viss nedgång sista tiden är vi inte tillbaka på de gamla priserna som ligger en bra bit över där de legat historiskt. Det går att spara genom att laga storkok hemma, utgå från erbjudanden, och planera alla matinköp. Frys in det som inte går åt, i Sverige slänger många 20-25 procent av maten som köps hem.  

Omförhandla bolån

När du såg du över dina bolån sist? Även om vi sett att boräntorna nu är på väg ner är de fortfarande på en hög nivå. Om kan omförhandla bolån eller flytta bolån kan du sänka din boränta och bolånekostnader. 

Samla lån och krediter - små lån kan vara dyra i längden

Många smålån och köp på avbetalning har ofta en hög ränta och kort löptid. Genom att samla dina lån kan du se om du kan sänka dina månadskostnader och få bättre ränta och villkor. Innan du ansöker om ett nytt lån, ladda ner Kreddy och se över ditt kreditbetyg. Ta kontroll över din privatekonomi. 

Säg upp onödiga abonnemang 

Digitala abonnemang kan kosta flera tusentals kronor i månaden. Se över vilka du faktiskt använder, ofta har man flera som man inte använder ofta eller rentav glömt bort. Genom att säga upp de som inte behövs kan du spara pengar på kort tid.   

Köp och sälj 

Enligt en Blocket-undersökning har varje svensk i snitt 19 000 kronor i oanvända saker hemma i förrådet. Hur mycket dyra prylar som du inte använder har du i ditt förråd? Sälj dem och få mer utrymme - och ett fint tillskott i semesterkassan!