Att göra en kreditupplysning på dig själv kan verka konstigt, men det är faktiskt ett praktiskt sätt att få bättre insikt i din privatekonomi. När du använder appen Kreddy för att göra en kreditupplysning som privatperson kan det vara till stor hjälp vid förhandlingar med banken eller när du helt enkelt vill kontrollera ditt kreditbetyg.

Är du i processen att göra en låneansökan, skriva avtal eller förhandla med banken är det bra för dig att ha koll på din kreditvärdighet. Banker och långivare tittar på din kreditvärdighet för att bedöma om din låneansökan ska godkännas eller ej. Vi på Kreddy har tagit fram ett par knep för att du ska kunna öka din kreditvärdighet och på så sätt få bästa möjliga förutsättningarna för ett beviljat lån med bästa möjliga lånevillkor för dina förutsättningar. 

En sak som många inte är tillräckligt medvetna om kan skada kreditvärdigheten är att många kreditupplysningar tagna på kort tid kan skada kreditbetyget. Banker gör en riskbedömning av dig som potentiell kund, många upplysningar på kort tid gör att du kan bedömas som en högre risk och därmed kan ge dig sämre villkor och ränta.

Att ha bättre koll på din kreditvärdighet och ditt kreditbetyg ger dig mer makt och förhandlingskraft när det gäller dina lån och krediter. Det kan leda till bättre villkor och lägre räntor samt betydande besparingar över tid. 

Du kan kostnadsfritt ladda ner och använda Kreddy för att göra en kreditupplysning på dig själv. I appen ser du vilka lån, krediter och eventuella anmärkningar du har, med uppgifter från UC. Du ser med andra ord samma sak om din kreditvärdighet som långivare gör när de tar en upplysning på dig i samband med en ansökan. 

Att använda Kreddy kommer dock inte påverka din kreditvärdighet negativt då upplysningen via Kreddy inte registreras hos UC. Genom att använda Kreddy kan du även se hur stor risken är att du får en betalningsanmärkning inom det närmaste året. Har du precis löst ett lån eller betalat av en kredit kan det ta ta ett par månader innan detta reflekteras i ditt kreditbetyg, det beror på hur snabbt banken eller kreditgivaren rapporterat in det till UC.     

3 tips för att enkelt öka din kreditvärdighet

Ha koll på din kreditvärdighet - ta en upplysning på dig själv

Ta en kreditupplysning på dig själv, det är snabbt, det är enkelt och kostnadsfritt att ladda ner och använda Kreddy. Du kommer inte att påverka ditt kreditbetyg negativt genom att använda dig av Kreddy, denna upplysning kommer inte att registreras av UC. Genom att använda dig av Kreddy får du koll på dina befintliga lån och krediter och ser samma information som potentiella långivare ser om dig. 

Avsluta outnyttjade krediter

Har du lån och krediter du inte nyttjar du förbättra din kreditvärdighet på ett enkelt sätt som inte heller kommer att påverka din vardagsekonomi - eftersom du inte nyttjar de krediterna. Kreditkort och andra krediter du inte använder påverkar din kreditvärdighet negativt, behöver du dem inte kan du lika gärna avsluta dem och öka din kreditvärdighet direkt. 

Har du flera lån och krediter? Slå ihop dem i ett samlingslån 

Har du flera små lån, krediter och köp på avbetalning kan det vara bättre för dig att slå ihop dem i ett enda. Genom att samla dina lån i ett enda större lån får du möjlighet till lägre ränta och månadskostnad och du får lättare att sköta dina avbetalningar när det blir en istället för flera fakturor i månaden. En annan fördel är att du förbättrar din kreditvärdighet eftersom du får ett färre antal lån och krediter.