Vad är Kreditbetyget?
Ditt kreditbetyg bygger dels på uppgifter i din kreditupplysning, dels på omfattande statistik över Sveriges invånare som är 18 år och uppåt. Betyget anges i fem steg: Utmärkt, Mycket bra, Bra, Mindre bra och Svag.
För dig med starkt kreditbetyg
Ju bättre din kreditvärdighet är desto större är din betalningsförmåga, och desto större möjligheter har du att handla på kredit eller att få bra villkor för nya eller omförhandlade lån.
För dig med svagt kreditbetyg
Det är nödvändigt att förbättra din kreditvärdighet om du planerar att köpa bostad, låna pengar eller handla på avbetalning. Det som mäts och vägs samman i Kreditbetyget är bland annat:
- Antalet kreditengagemang och belopp
- Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar
- Inkomstuppgifter
- Övriga uppgifter som ditt civilstånd, om du äger fastighet etc
Hur används Kreditbetyget?
När banken och andra kreditgivare behandlar din låneansökan utgår de ofta från vilket kreditbetyg du har och det har betydelse för vilket lånebelopp du beviljas och till vilka villkor. Det kan även ha betydelse när du vill handla på avbetalning eller mot faktura.
Vi vill hjälpa dig att sänka din ränta
Din kreditvärdighet är något banken lägger stor vikt vid när de sätter ränta och andra villkor för dina lån. Har du en hög kreditvärdighet är chanserna goda till lägre ränta på dina lån. Känner du till din egen kreditvärdighet är det ett handfast och tydligt verktyg du kan använda i dina räntediskussioner med banken. Ditt kreditbetyg indikerar också om det finns möjlighet att förhandla om räntan på befintliga lån.
Mitt kreditbetyg kan du använda för att:
- Hålla koll på din kreditvärdighet.
- Förhandla villkor för lån och krediter.
- Visa din kreditvärdighet för andra till exempel när du ska hyra bostad, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller söka jobb.
Vad är kreditvärdighet?
Kreditbetyget är ett mått på din kreditvärdighet - det vill säga din förmåga att betala alla dina räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar. Alla svenskar över 18 år har sitt eget kreditbetyg. Beräkningen utgår från de uppgifter som finns i din kreditupplysning och jämförs med övriga invånare i Sverige.